Terug naar Index : klik op Leeuwtje

De essentie van correspondentieschaak is dat de bedenktijd gemeten wordt in dagen, in plaats van in uren of minuten. Dus geen 40 zetten in twee uur, maar 10 zetten in zestig dagen. Daardoor kun je de tijd nemen voor zetten die lastig zijn,   spelen waar je maar wilt, en wanneer je maar wilt. Je kunt bijna net zo lang analyseren als je maar wilt. Ook kun je boeken en computers gebruiken om je te helpen zetten te vinden. Vrijwel nooit verlies je een partij door een blunder, of door tijdnood. Maar soms wel door een lees-, schrijf- of een typefout. Dat is drama. En het is altijd spannend als je in je brievebus of emailbox kijkt: zal er een zet van één van je tegenstanders in zitten, en zal hij je dreiging gezien hebben?

Op deze pagina's is allerlei informatie beschikbaar voor mensen die geïnteresseerd zijn in het spelen van correspondentieschaak

Voor het lezen enz. van PDF-bestanden is Acrobat Reader noodzakelijk (bij voorkeur versie 7 of hoger). Dit programma kan gratis gedownload worden vanaf de website van Adobe : www.adobe.nl. Wel goed opletten dat er geen gratis "Starter" programma;s meekomen, schakel deze optie(s) uit !

Nadat generaties lang per post werd gespeeld, het spelen per fax nooit van de grond is gekomen, zorgde het beschikbaar komen van Email voor een revolutie. Massaal stapten de spelers over van spelen per post naar spelen per Email. Enige ervaring met het internationale postverkeer is voldoende om deze  overstap te begrijpen. De introductie van de ICCF Webserver zorgde voor een tweede revolutie, inmiddels wordt er zowel bij de NBC als bij de ICCF uitsluitend nog maar per post of webserver gespeeld.